Celý adventní čas byl v našem domově SAREPTA protkán společným časem vzájemného setkávání – časem sdílení, povídání si, zdobení, zaposlouchání se do vánočních melodií zpěvu i hudby.

Atmosféru vánočního času k nám přinesly zpěvačky PĚVECKÉHO SOUBORU ŠÁRKA z Havířova, kdy při zpěvu koled a ochutnávky dobrého punče jsme zapálili první adventní svíci.

Koření badyán, skořice či hřebíček provonělo celý domov při pečení vánočních perníků a cukroví. Výzdoba domova byla slavnostně zahájena samotnou přítomností Mikuláše, obdarování malým dárkem jsme společně ozdobili vánoční stromek. Ručně vyrobená přání, každé originální a vyrobené s láskou, udělalo zase radost blízkým našich seniorů.

Sobotní odpoledne je časem duchovního rozjímání a povzbuzení slovem, hudbou a zpěvem, kdy k nám do domova přicházejí členové evangelického církevního sboru z Komorní Lhotky a z Třanovic. Děkujeme za čas a ochotu, a rovněž za malé pozornosti darované seniorům.

Dalším milým setkáním byla svátečně naladěna KAVÁRNIČKA U LIDUŠKY. Tentokrát káva a čaj byly podávány dobrovolníky oblečenými ve slavnostních dobových kostýmech. Milým překvapením byly i dárečky, které pro nás vyrobily děti ze Základní školy Kontešinec – děkujeme.

Senioři evangelického či římskokatolického vyznání mají možnosti v čase adventu přijímat zpověď a večeři Páně, rovněž i společně s duchovními pracovníky rozjímat a povzbuzovat se při rozhovorech a ranních bohoslužbách.

Radost, smích a potěšení k nám přinesly děti a žáci Mateřské a základní školy v Komorní Lhotce svým vánočním vystoupením. Toto setkání je vždy provázeno velkým nadšením z řad seniorů, neboť tento čas je naplněn vzájemným mezilidským sblížením a porozuměním. Jsme velmi vděčni všem dětem i pracovníkům školy za vzájemnou spolupráci.

Čekání na štědrovečerní den nám zpříjemnili hudebníci na housle. Tóny houslového tria rozezněly tak celý domov a vyvolaly na tvářích nejeden úsměv i slzu.

Vrcholem svátečních chvil v domově byla příprava společné štědrovečerní večeře v jídelně, na které se podíleli zaměstnanci přímé péče i kanceláře. Stoly byly slavnostně prostřeny bílým ubrusem, svícny ozářily prostor jídelny a pohled na slavnostně vyzdobenou místnost nasvědčoval vzácnou událost, která měla přijít.  Setkání u štědrovečerního stolu jsme začali zazvoněním zvonečku a zpěvem koledy Narodil se Kristus Pán. Příběh o Kristově narození přiblížil evang. pastor Firla a celou sváteční chvíli zpříjemnili zpěvy pozvaní, nám známí, hosté. Zpívané koledy Tichá noc a Čas radosti, taky společná modlitba Otče náš, nás vzájemně propojily a ztišily. Sváteční chvíle byla zakončená tradičním zlomením oplatku a přáním všeho dobrého, jako i rozdáním vánočních dárků. Následně se podávala klasická večeře, kterou připravili zaměstnanci kuchyně. Jídelnu tak provoněla hrachová polévka, bramborový salát a smažený kapr či filé. Děkuji všem za ochotu, čas a rovněž přítomnost u jednoho stolu, kdy jsme sobě tak nějak blíž.

Samotný konec roku byl oslaven silvestrovským setkáním vyplněným vyprávěním humorných příběhů, při zpěvu doprovázeného hudebními nástroji - trubka, housle a klávesy, při dobrém jídle a přípitku s přáním všeho dobrého do Nového roku 2017.

Vstup do nového roku je tak trochu i krokem do neznáma, a tak Vám přejeme hodně odvahy k vykročení, pevný krok, dobrý vítr v zádech a hodně důvodu k radosti a úsměvu.

Mgr. Halina Pientoková