červen

Spojit zábavu s pomáháním bylo účelem akce NADAČNÍ den v obci Tichá, která se konala v sobotu 20. 6. 2015 v Mysliveckém areálu v Tiché. Dá se říci, že tato akce má již svou tradici, protože letos probíhal již 6. ročník této aktivity. Cílem bylo vytvořit zábavné odpoledne pro děti i dospělé a zároveň podpořit touto akcí klienty ze střediska Slezské diakonie - KARMEL Tichá.
Středisko KARMEL je jedním ze středisek Slezské diakonie a poskytuje sociální služby osobám se zdravotním postižením. Posláním této sociální služby je „poskytovat osobám s vyšším stupněm závislosti na pomoci druhé osoby přiměřenou pomoc a podporu ve spokojeném zvládání života a nalézání osobní realizace, a to v takových podmínkách, které se co možná nejvíce blíží přirozenému sociálnímu prostředí a zachovávají sociální vazby s okolním prostředím.“

Pracovníci střediska KARMEL Tichá ve spolupráci s OÚ v Tiché a s Mysliveckým sdružením Hubert připravili na sobotní odpoledne bohatý program pro všechny věkové kategorie. Na akci zavítaly desítky návštěvníků. Vystoupila zde hudební skupina Šlaktotref, své pěvecké vystoupení měli také klienti střediska KARMEL Tichá, moc hezké taneční pásmo předvedl Valašský soubor Radhošť. Společností Podané ruce byly připraveny ukázky canisterapie, panem Milošem Šťastným zase ukázky muzikoterapie. Určitě si na své přišli nejen dospělí, ale i děti, které si mohly zasoutěžit o sladkou odměnu (soutěže připravil středoškolský klub ADRA), projet se na koni od paní Boháčové, ale také na čtyřkolce z firmy Lipka, prozkoumat hasičskou techniku (SHD Tichá), střílet do terčů (Myslivecké sdružení Hubert), či využít skákací hrad ke svým hrátkám (KDU-ČSL), atd.

Každý návštěvník se určitě také zastavil u výstavky fotografií, které zachycovaly momenty z minulých ročníků této akce. Tuto výstavku připravil dobrovolník střediska KARMEL pan Zdeněk Lukeš. Nechyběla ani prezentace výrobků klientů ze střediska KARMEL, ale byly také nabízeny dobroty upečené v místní kuchyni, dále medové výrobky od včelařů z Chlebovic, či slušivé stylové oblečení z centra Květ života. Někteří využili nabídky a nechali si namalovat obrázek na ruku hennou od paní Věry Novákové. Kromě kulturního programu nabídla tato akce také ochutnávku guláše, grilovaného masa, párků v rohlíku, které připravili členové mysliveckého sdružení Hubert a k dostání byly  také osvěžující alko i nealko nápoje. Díky ochotným a štědrým sponzorům mohla na závěr proběhnout bohatá tombola s krásnými cenami. A nezklamalo ani počasí, které i přes předpovědi slibující přeháňky schovalo déšť až na pozdní večerní hodinu a během akce spadlo jen pár kapek.

Díky patří všem, kteří se podíleli na přípravě a zdárném průběhu této akce, všem sponzorům, ale i návštěvníkům, kteří přišli mezi nás!
Za rok se těšíme zas!

Výtěžek této akce je věnován na potřeby klientů střediska KARMEL Tichá.

Mgr. Bc. Lenka Klepáčová
vedoucí střediska KARMEL Tichá