Knihovna Diakonického a vzdělávacího centra Vladislava Santariuse v Českém Těšíně Vás každý měsíc seznámí s jednou z knih, které jsou v naší nabídce k zapůjčení. Tento měsíc jsme pro Vás vybrali titul Strážce času z křesťanské beletrie. Knihu napsal americký židovský novinář, scénárista a dramatik Mitch Albom, jehož knihy jsou ve Spojených státech amerických jedny z nejprodávanějších.
Kniha, jejímž hlavním tématem je čas - prosté a banální téma, a přesto nás autor nutí zamyslet se nad tím, jak moc jsme právě časem ovládáni. Přemýšleli jste někdy nad tím, jak to všechno začalo? Autor této knihy ano, a tak nás vtahuje do příběhu Dora - muže, který jako první začal počítat ubíhající vteřiny a donutil lidstvo uvědomit si realitu času. Bůh od první chvíle věděl, kam tento moment směřuje… Ráno vstáváme v přesnou hodinu, míváme zpoždění, čekáme na určitou minutu, bojíme se určitého momentu, děláme vše proto, abychom to a ono stihli do termínu, jenž nám byl stanoven, obáváme se stáří, které nám ubírá čas na této zemi, míváme dny naplánovány přesně na minuty a mnohdy býváme „vykolejeni“, když se věci nedějí v ten správný čas! Zkrátka vše, co děláme, souvisí s časem.

Dor, první člověk počítající čas, byl za svůj čin potrestán mnoha tisíci lety strávenými o samotě v jeskyni, kde slyší myšlenky všech lidí, které jakýmkoli způsobem souvisí s časem. Bůh mu dává druhou šanci – najít dva lidi na celé planetě, aby je naučil vážit si času, který jim byl dán. Každý z nich je jiný – první je starý umírající muž toužící po nesmrtelnosti, druhou je dívka s plánem ukončit čas, který jí byl dán. Dokáže jim otec čas ukázat, jakou hodnotu čas má? Propletou se osudy těchto dvou hrdinů, aby se dokázali poučit jeden od druhého? Na tyto otázky Vám neodpovím a naopak Vám navrhnu, abyste si knihu vypůjčili a přečetli.

Kniha Strážce času od Mitche Albowa byla první knihou tohoto autora, kterou jsem „zhltla“ jedním dechem. A ona myšlenka času a toho, že se v našich životech točí vše jen kolem něj, mě naprosto odzbrojila. V jedné recenzi na tuto knihu jsem četla, že příběhy starého muže toužící po nesmrtelnosti a dívky toužící po smrti jsou příběhy plytkými… Možná ano, ale schválně, kdo z Vás o jedné z těchto variant nepřemýšlel, kdo z Vás nemá v okolí člověka s těmito touhami? Dorův příběh – to je věc jiná a o té Vám neřeknu ani slovo. Proč? Přijďte nás navštívit v naší knihovně, knihu si vypůjčte a sami se dozvíte, proč se mi tak líbí, a v čem je odlišný.

autor recenze: Karla Glosová
www.slezskadiakonie.cz/dvc