Během nedělního odpoledne 23. 10. 2016 se mohli senioři ze střediska Slezské diakonie SAREPTA Komorní Lhotka zúčastnit příjemného posezení v Kavárně u Lidušky. Zážitek jim přišli zprostředkovat dobrovolníci tohoto nově zavedeného projektu Dobrovolnického centra Slezské diakonie. Prostory jídelny dostaly atmosféru kavárničky díky stylovému prostírání, vůni kávy, obsluhujícím dobrovolníkům a příjemné hudbě.

Premiéru této akce zhodnotili jak důchodci, tak dobrovolníci velmi pozitivně. Výstižně na celý program reagovala jedna z klientek SAREPTY pochvalou dobrovolnic: „Děvčata, to byla paráda! Každý den tady jíme, ale teď to bylo něco úplně jiného. Takové sváteční setkání.“ Hlavním účelem celého projektu je příležitost strávit společně pěkný čas, popovídat si u šálku dobré kávy, čokolády či čaje nebo se zasmát při novém seznámení. Projekt je podpořen v rámci grantové výzvy T-Mobile Mluvme spolu pro rok 2016. Dalšími dárci jsou mamacoffee, s.r.o; De`Longhi Praga, s.r.o.; a Spolek milců čaje, s.r.o.

Dobrovolníci jsou v diakonii velmi důležitým a nepostradatelným elementem. Dávají klientovi to, na co běžný pracovník v sociálních službách nemá kapacitu. Jsou tu proto, aby mohli s klientem navázat běžný vztah oproštěný od speciálních profesionálních nároků.

Slezská diakonie tento projekt rozjíždí hned na dvou místech - v domově pro seniory v Komorní Lhotce a také v nemocnici Třinec pro pacienty sociálních lůžek.

Podrobnější informace je možné získat u koordinátorky projektu Kateřiny Motykové (kavarna@slezskadiakonie.cz, 739 548 859).