Před 4 lety v Ostravě jsme utvořili první tým dobrovolníků, který ověřil, jak bude fungovat doučování potřebných dětí v jejich domácím prostředí. Potřebnost rodiny je od začátku vázána na aktivní spolupráci se sociální službou SOCIÁLNÍ ASISTENCE Slezské diakonie, tzn. že jde o rodiny v obtížné životní situaci. Role dobrovolníků je předem jasná - prioritou je pomoc s přípravou do školy a dle zájmu dítěte také herní, výtvarná činnost nebo návštěva divadla, kina, knihovny apod.

Nyní vstupujeme do 5. školního roku nejen v Ostravě, ale i v dalších 3 významných městech našeho regionu: Frýdku-Místku, Třinci, Karviné a v okolních obcích. Jak hodnotí koordinátorka dobrovolníků Lucie Protivanská: „dobrovolníci jsou velmi srdeční a vnímaví lidé, nejčastěji studenti. Mají odhodlání měnit svět k lepšímu svou iniciativou, aktivitou a já se snažím jim připravit smysluplnou činnost, v rámci které podpoří dítě v nelehké životní situaci. Doučování je založeno na přátelském vztahu dobrovolníka a dítěte a také na nenápadném příkladu úspěšného studenta gymnázia, vyšší odborné školy nebo vysoké školy. Každé dítě i dobrovolník je jiný a každá spolupráce je jedinečná. Tímto děkuji desítkám zapojených dobrovolníků a také donátorům (MV ČR a Moravskoslezskému kraji) za finanční prostředky na pomůcky, jízdné, supervize, semináře atd.

Pokud se Vám tato oblast dobrovolnictví líbí, a i když máte svá studentská léta za sebou, neváhejte nás kontaktovat. Jak uvádí koordinátorka: „dobrovolnictví je příležitost a záleží na každém z nás, zda a jak ji využijeme, lze získat dobrý pocit z dobře vykonané práce (naplnit potřebu seberealizace) a spoustu zážitků např. z vysvětlování, že 7 + 6 není 10.“

Kontaktní pracovník: Dobrovolnické centrum Slezské diakonie Český Těšín
Mgr. Lucie Protivanská, koordinátorka projektů a dobrovolnictví ve Slezské diakonii
Dukelská 264/5, 737 01 Český Těšín
Tel. 731 130 175, e-mail l.protivanska@slezskadiakonie.cz