V rozechvělém očekávání jsem my, pracovníci klubu, čekali, zda dnes někdo dorazí. Na programu byl úklid okolí klubu, výsadba bylinek. A za odměnu dokumentární film o naší planetě. Po odemčení zůstaly dveře však zavřené. Jistě, je venku krásně a je lepší být někde v ulicích nebo parku, než obcházet klub s igelitovým pytlem a rukavicemi na rukou. Nakonec však několik statečných dorazilo, aby nás v tom "nenechali samotné". Společně jsme obešli budovu, posbírali vše, co v trávě být nemá. A to s úsměvem na tváři a vtipem na rtu. S díky tito uživatelé odchází, aby je vystřídali jiní. S těmi se pouštíme do výsadby bylinek. Někteří to dělají poprvé a užívají si každý okamžik s rukama od hlíny. Taky ty bylinky chceme příští měsíc použít při společném vaření s naší mezinárodní dobrovolnicí Fiammettou (Itálie). A tak nakonec nedošlo jen na tu odměnu. A pak, že naši klienti umí jen nepořádek dělat, poflakovat se, pokuřovat a vůbec nebýt "ta dobrá mládež".

Mgr. Jakub Marenčák