duben

Poslední březnový pátek byl pro pracovníky oblasti Ostravsko „Dnem ticha“. Tuto jedinečnou akci pořádal, již pátým rokem, tým Duchovní služby ve Slezské diakonii.

Měli jsme možnost strávit dopoledne v hospici svatého Lukáše v Ostravě, kde jsme dostali prostor na chvíli vypnout mobilní telefony, ztišit se, být sami se sebou a svými myšlenkami. Toto půldenní zastavení bylo pro mnohé z nás příležitostí k přerušení denní rutiny. Součástí programu byla i „mini exkurze“ v hospici, kde jsme se mohli celou dobu volně pohybovat jak po budově hospice, tak po přilehlé zahradě. Na mnohé z nás silně zapůsobila „kniha živých“ umístěná v kapli, nebo „rozlučková místnost“, místo, kde se pozůstalí mohou důstojně a citlivě rozloučit s milovaným zesnulým.

Chtěla bych ze srdce poděkovat pracovníkům duchovní služby za pozvání na Den ticha. Této aktivity jsem se zúčastnila poprvé a určitě ne naposledy. Byl to pro mne opravdu hluboký zážitek. Dojmy z tohoto setkání budu ve své mysli a srdci nosit ještě dlouhou dobu. Přála bych každému z nás, aby si takový „Den ticha“ mohl prožít!

„Ticho je místem, kde člověk vidí svou vlastní tvář (svou duši).“

Radmila Nedělová

referentka pro sekretariát