červen

V Diakonickém a vzdělávacím centru Slezské diakonie jsme připravili pro partnery a tatínky zaměstnankyň prohlídku DVC i pracovišť ústředí a také společné posezení jako poděkování za jejich trpělivost, podporu, péči o ně a o jejich ratolesti. Rádi bychom i takto vyjádřili vděčnost všem otcům, kteří se pro své děti vždy snaží udělat to nejlepší, děkujeme.

Ptali jsme se také našich partnerů, co jim přináší největší radost v roli otce. Odpovědi se shodly v následujícím – když za nimi děti přijdou a obejmou je, nebo když si k nim jenom tak sednou a společně prožívají tuto chvíli v tichosti nebo obyčejném povídání, když jsou zdravé, šťastné, když se usmívají, když jejich děti prožívají jakékoliv úspěchy. To jsou chvíle, které je naplňují velkou radostí a štěstím, jsou to chvíle, které se nedají ničím zaplatit, nedají se nijak koupit. Radost partnerovi přináší i to: „Když děti nekopírují chyby svých otců. „

Tradici oslavy otců založila Američanka Sonora Smart Doddová, která chtěla ocenit úsilí, s nímž se o ni a další čtyři sourozence staral její ovdovělý tatínek. Úplně první oslava Dne otců se konala v americkém městečku Spokane ve státě Washington 19. června 1910, v den narozenin Sonořina otce. První oslava Dne otců tak byla spíše soukromá, popularita svátku ale rychle rostla. V roce 1966 se díky prezidentovi Lyndonu Johnsonovi stala třetí červnová neděle oficiálně Dnem otců. (Wikipedie)