prosinec

Byli to pracovníci technického oddělení nemocnice nadace Naemi-Wilke v Guben, kteří odvedli vskutku mravenčí práci. Podařil se jim neuvěřitelný kousek - složit velmi obtížné puzzle z dárků, které byly vymezeny prostorem kompaktního Fordu Tranzit. Nezbylo místa pro jeden jediný dárek navíc. Zaplněno bylo od podlahy až po střechu, od zadní části auta až těsně k prostoru sousedícímu s kabinou. Puzzle vyplnily každou skulinku a zákoutí ložního prostoru auta. Nevěřili byste, že „obrázek“ měl celkem 505 různě velkých a malých dílků.

Dárky, podobně jako v minulých letech, přivezli pastor Michael Voigt, nemocniční pastorační pracovník a pastor sboru v Guben v jedné osobě spolu s pastorem a ředitelem nadace Naemi-Wilke. V polských Gliwicích a Dziegielowie bylo z transportovaného počtu předáno 95 dárků dětem ze sociálně slabých rodin a dětského domova.

Během necelé 1 hodiny bylo dne 8. 12. 2016 na parkovišti Diakonického a vzdělávacího centra Slezské diakonie předáno zástupcům celkem 18 center Slezské diakonie, 410 vánočních dárků pro uživatele. Dárky vysněné samotnými obdarovanými jim budou rozdány ještě před Štědrým dnem.

Celá akce, která vyžaduje mnoho dárců, dobrovolníků a ochotných lidí, se zrodila jako úplně malá v roce 2001. Časem narostla do větších rozměrů díky nadaci v Guben a jejich vytrvalé snaze nacházet lidi, kteří se do akce zapojují a zabalené dárky jim s důvěrou, jako prostředníkům, svěřují.

A teď pár čísel. Zhruba 140 dárků bylo zabaleno samotnými spolupracovníky nadace Naemi-Wilke. Asi 100 dárky se připojilo město Guben, 40 kusů darovali studenti gymnázia v Guben spolu se svými rodiči. Evropská škola přispěla 8 dárky, Rotary-Club daroval 30 balíčků, spolek národní solidarity 10, dobrovolní hasiči 25 balíčků a Armáda spásy dodala 10 kusů. Evangelikální sbor v Guben poslalo 15 dárků a církevní sbor z Lužicka podpořilo akci 120 dárky.

Zdařilou akci bylo možné úspěšně zorganizovat díky obrovské solidaritě našich německých partnerů a jejich přátel. Pro mnohé děti ze sociálně slabých rodin bude dárek tím jediným, který letos najdou pod vánočním stromečkem. Už dnes víme, že akce bude pokračovat také v roce 2017.