červenec

Znamenitá vďaka

Mesiac jún má pre medzinárodnú dobrovoľnú službu osobitné čaro.

Čaro znamenitej vďaky za príležitosť stráviť desať alebo dvanásť mesiacov ako zahraničný dobrovoľník na strediskách Slezskej Diakonie a v jej spolupracujúcich organizáciách. Vďakou sú naplnené srdcia pracovníkov, klientov ako aj iných ľudí, s ktorými mladý človek zo zahraničia kráča cestu učenia a spoznávania seba samého ako aj druhých. Práve hlbšie uvedomenie si jedinečnosti ponuky dobrovoľnej služby ponúkol evaluačný seminár v poslednom júnovom týždni pre skupinu 18 zahraničných dobrovoľníkov  z Maďarska, Rumunska, Ukrajiny, Nemecka, Talianska a Francúzska. Jedno popoludnie bolo venované spoločnému hodnoteniu so supervízormi.

Zreteľná rôznorodosť krajiny pôvodu mladých ľudí je jednou z dimenzií vyjadrujúcej diverzitu, ktorej rozmanitosť a neopakovateľnosť je v životných príbehoch, ktorými spoluaktérmi ste možno boli aj  Vy, či už v roli koordinátora, supervízora, mentora alebo priateľa. Za to Vám ďakujeme.

Čaro nádeje pre nový začiatok doma, ktorému predchádza dojemná rozlúčka, je podpísané v zmene v ľuďoch, trvalejšom odkaze uskutočnených ideí a žijúcich priateľstvách.

Sme nesmierne vďační, že ponuka kráčať po ceste dobrovoľníckej služby sa otvára pre ďalších 30 mladých ľudí z európskych krajín, ktorých privítame na začiatku septembra 2015.

Mesiac jún má pre medzinárodnú dobrovoľnú službu osobité čaro. Čaro vďaky za možnosť slúžiť ako dobrovoľník v škole a komunite Dongobesh a Maretadu v Tanzánii. Prípravný seminár pre 2 českých a 1 slovenského dobrovoľníka otváral dvere dokorán ku ich deväťmesačnému pobytu, ktorý sa začína prvým júlovým dňom.

S vďačnosťou a pokorou vzhliadame ku novým stretnutiam a výzvam, ktoré veríme, že nám pomôžu učiť sa aj vďačnosti, uvedomovať si a vnímať jeho čaro. Lebo neopísateľnou skúsenosťou je prežívať radosť z toho, ako mladý človek rastie pred Vašimi očami a zanecháva stopy v životoch viacerých ľudí, a nielen. A akú nenahraditeľnú pečať môžete zanechať aj Vy v srdci človeka, ktorý prichádza ako cudzinec a po roku sa cíti ako doma.

Mgr. Janka Adameová, M. A.
vedoucí Sekce zahraničních vztahů, Interdiac